Çam Balı
Çam Balı, çiçek balından farklıdır. Bal arıları çiçek balını, çiçekteki nektarı olgunlaştırarak elde ederler. Kaz Dağları çam balı ise Kuzey Ege yoğun yetişen çam üzerinde yaşayan Basra böceğine ihtiyaç vardır. Basra böceği (Marchalina hellenica) kızılçamın özsuyunu emerek beslenir, artan özsuyunu da tatlı bir madde halinde ağacın üstüne bırakır. Mineral ve antioksidan bakımından çok zengin olan bu salgı bal arısı tarafından olgunlaştırılarak çam balına dönüştürülür.
Kaz Dağı Çam Balı
Kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilir. Rengi çiçek ballarına göre daha koyudur. Glikoz ve früktoz içeriği çiçek ballarına göre daha düşüktür. Daha az tatlıdır ve boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çiçek balına göre 10 kat daha fazla miktarda enzim, aminoasit, mineral ve antioksidan içerir. Özellikle Kaz Dağı Çam Balı içeriğinde de yüksek miktarda Pinocembrin pinobaxin, chrisin ve galagin gibi güçlü antioksidanlar mevcuttur. Bunlardan pinocembrin, yalnızca çam balında bulunan bir antioksidandır. Çok miktarda faydalı hif ve spor içerir, bu hifler özellikle Türkiye ile Yunanistan’ın dışında hiçbir ülkenin orman balında bulunmayan özelliktedir.
Dünya çam balının yaklaşık %90’ı Türkiye’den temin etmektedirler
Çam Balı Nasıl Tüketilir?
Çam Balı genel olarak kahvaltılarda ekmek üzerine metal olmayan bir kaşıkla sürerek yiyebilirsiniz.